top of page

Mail listemize katılın

Tüm gelişmelerden haberdar olun

Nükleotit nedir ?

Nükleotit Nedir

Nükleotit, bir fosfat, beş karbonlu bir şeker (pentoz) ve bir azotlu organik bazdan oluşan bir kimyasal bileşiktir. En yaygın nükleotitler nükleik asitlerin yapı taşlarıdır. Ayrıca koenzim A, flavin adenin dinükleotit, flavin mononükleotit, adenozin trifosfat ve nikotinamid adenin dinükleotid fosfat gibi koenzimler de nükleotittir. Koenzimlerin hücre metabolizması ve sinyal iletiminde önemli rolleri vardır.

Nükleotitlerin baz kısmı olan nükleobazlar pürinler ve pirimidinler olarak ikiye ayrılır. Adeninve guanin birer pürin, sitozin, timin ve urasil ise birer pirimidindir. Nükleotitlerin pentoz kısmı riboz veya deoksiriboz'dur. Şeker kısmı deoksiriboz ise nükleotidin adının başına 'deoksi' eklenir. Nükleotidin fosfatsız kısmına nükleozit denir. Nükleozit kısmına bir, iki veya üç fosfat grubu eklenebilir ve bunlara sırasıyla nükleotit monofosfat, difosfat ve trifosfat denir.

📷

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Siirt hakkında bilgi

GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 11.003 km² Nüfus: 243.435 (1990) İl Trafik No: 56 Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı...

 
 
 

تعليقات


DENİZ-DERS

bottom of page